Geschiedenis Station Racour
Vroeger een station, nu een vakantiewoning!
In 1907 werd door de Belgische Staat het station van Racour gebouwd langs spoorlijn 147 (Landen–Tamines). Het station werd opgetrokken in de Belgische tricolor met zwarte, gele en rode bakstenen. Bijzonder hierbij is dat het gebouw zich bevindt op Vlaams grondgebied te Landen, hoewel de halte fungeerde als het station van het dorpje Racour in Wallonië. De taalgrens loopt dan ook door de tuin van Station Racour.
Het stationsgebouw behoort tot de typische stationsarchitectuur van de jaren 1900 en bestaat uit drie delen. In het midden staat een hoog woonhuis met twee bouwlagen, dat werd bewoond door ‘la garde-barrière’, de dame die de slagbomen van de overweg manueel opende. Naast het hoofdgebouw bevinden zich aan elke zijde lage vleugels die dienst deden als wachtzalen, loketten, wasplaats, toiletten, lampisterie en magazijn.
Toen de spoorlijn 147 Landen-Tamines buiten gebruik werd gesteld, verkocht de Belgische Staat het stationsgebouw. Sinds 1988 werd het station gerestaureerd door zijn huidige bewoners, Jo en Hilde, en in 2001 werd het geklasseerd als een beschermd monument.
Dankzij de recente aanleg van het fietsnetwerk RAVeL in Wallonië op de voormalige spoorwegbedding, kunnen vandaag weer fietsers en wandelaars ‘passeren’ op lijn 147 en genieten van de Racourhalte, destijds ook ‘Landen-Sud’ genoemd.