Tentoonstelling: Het verhaal van Station Racour en spoorlijn 147 Landen-Tamines

Affiche expo met achtergrond


Perstekst:Tentoonstelling: 3 maart (19u opening) tot 16 april 2023

Beleveniscentrum, Rufferdinge Molenstraat 4 te 3400 Landen

Het verhaal van Station Racour en spoorlijn 147 Landen-Tamines

Vorig jaar origaniseerde Jo & Hilde van Station Racour een overzichtstentoonstelling in het museum van Racour over de historiek en het verhaal van hun treinstation dat ondertussen al meer meer dat 115 jaar oud is en vandaag de dag nog steeds ‘reizigers en passanten’ ontvangt.

Omdat onze expo met unieke en authentieke foto’s van het station en haar voormalige bewoners van destijds een leuk lokaal ‘succesje’ was in het museum van Racour is het idee ontstaan om met onze originele expo op reis te gaan en deze nu te organiseren in het museum van Landen. Je moet weten dat in de volksmond in Landen Station Racour ook wel als station de naam Landen Sud had destijds.

Wij leven nu reeds meer dan 35 jaar op het perron van station Racour en vanaf dag één zijn we op zoek gegaan naar het verhaal en oude foto’s van het station. Vooral de repons van de mensen van Racour was groot want een station in een dorpje was voorheen bijzonder belangrijk voor de lokale gemeenschap’.

Naast foto’s hebben we ook de originele plannen en tekeningen van het stationsgebouw teruggevonden in het stationsarchief te Namen.

Ook de spoorlijn 147 van Landen naar Tamines die nu grotendeels een fiets en wandelpad is (RAVeL) komt aanbod in de tentoonstelling.

Toen wij hier aankwamen in 1988 in het station van Racour zijn we direct heel de spoorlijn gaan verkennen en hebben we ontdekt dat bijna alle stationsgebouwen langsheen spoorlijn 147 nog bestonden en bewoond waren. De spoorlijn zelf was toen verlaten en nadat de rails in 1990 (helaas zucht Jo) werden opgebroken is de spoorlijn later door Wallonië ingericht als een fiets- en wandelpad.

Omdat een station zonder sporen geen station is, hebben wij dan zelf in 2011 200 meter spoor teruggelegd en daar twee oude treinwagons opgeplaatst die we dan ingericht hebben als unieke treinvakantiewoningen. Tja, het is zo zalig gewoon te doen wat je droomt …..’ Als ik nu mag verder dromen dan hoop ik dat onze kleine expo kan doorreizen….zeg maar ‘doorsporen’ naar het spoorwegmuseum ‘Trainworld’ in Schaarbeek! Het was al een hele erkenning dat de verantwoordelijke van Patrimonium van Trainworld onze expo in Racour vorige zomer is komen openen. Misschien moet ik hem eens bellen ….’

Iedereen is welkom op 3 maart 2023 om 19u in het Belevingscentrum Rufferdinge, Molenstraat 4 te 3400 Landen voor de opening van de tentoonstelling te Landen. Je kan de tentoonstelling nog bezoeken tot 16 april 2023 tijdens de openingsuren van het museum.

Oh ja, je kan ook nog steeds 2 maal stemmen voor ons voor de Toerisme Awards
Meest fietsvriendelijke onderneming’ en 'Meest inclusieve onderneming'.
Stemmen kan nog tot en met dinsdag 21 maart via www.toerismevlaamsbrabant.be/awards
En wie weet win jij wel (2 maal) een bon ter waarde van €150 voor een verblijf in Vlaams-Brabant


Jo Uytterhoeven +32 473/870 773 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

rufferdingelandenstationracour